maandag 28 februari 2011

Boerenbruiloft of uit de oude doos

Al eerder schreef ik dat het carnavalsseizoen weer bezig is. Eén van de festiviteiten die de carnavalsvereniging organiseert is de boerenbruiloft. Traditiegetrouw verschijnt nagenoeg iedereen daar in oude(rwetse) boerenkleding. En ook onze meiden verschijnen daar in stijl.


Voor de jongste een blauw jurkje met een wit schortje en Delfts blauw motief. Het schortje heeft op de schouder een ruche.



Voor de oudste een jurkje in dezelfde kleur blauw. De mouwen zijn voorzien van een ruche, de zoom van de jurk van een kantje. Wederom met een wit schortje (en Delfts blauw motief) maar zonder ruche.
Ja, ik weet het: er zit een witte (rol-)rits in. Zou het alledaagse kleding zijn zou ik dat echt niet doen maar:
- de witte had ik nog liggen en de lengte was prima.
- je ziet de rits alleen op de hanger. Heeft ze de jurk aan zie je de rits niet want hett is een blinde rits en het schortje gaat erover.
- bovenal: het is voor carnaval en voor die paar keren dat ze het aanheeft...

En om toch een beetje kleur erin te brengen hier nog een paar "nieuwerwetse" foto's :





Het katoenen kantje aan de zoom.


Mouwruche met rolzoom.

donderdag 17 februari 2011

Mam....mijn jas is stuk

Zo kwam ze uit school: een scheur(tje) op de rug en eentje in de mouw. Repareren is niet echt een optie want dit is het tweede seizoen dat de jas gedragen werd en begon al aan de krappe kant te worden. Die is dus gedegradeerd tot buiten-speel-jas.

Dus er moest een nieuwe...maar waar haal je een nieuwe vandaan als in alle winkels al voorjaarskleding hangt?!
Zelf maken! De eisen van de jongedame (5 jaar): als de jas maar lang is en grote zakken heeft.

In overleg besloten dat het de Tinka Bella met capuchon zou worden. Het stof had ik al liggen maar nog niet tot verwerken gekomen dus daarvoor hoefden we niet op pad.
Het tekenen en knippen was zo gepiept. Het in elkaar zetten duurde wat langer omdat het persé in één keer goed moest: de bovenstof is een gewatteerde waterafstotende stof waar je ieder verkeerd gestikt gaatje blijft zien.


De capuchon is gevoerd met fleece, de rest van de jas met een gewatteerde voering in dezelfde kleur als de fleece.

En natuurlijk mogen de borduurtjes niet ontbreken. Gestikt op vilt, uitgeknipt en op de jas vastgezet.

Bij Papinger een leuke en handige sjaal gezien. En aangezien er toch nog een restje fleece was hebben we die erbij gemaakt en voorzien van Miss Snowflake.


Dochterlief blij "mama, die zakken...daar past veel in!" (en mama dus ook).
En de sjaal blijkt heerlijk. Geen gemopper meer van sjaals die losgaan en door het dubbele fleece (binnen en buiten) komt gegarandeerd geen wind!

zondag 13 februari 2011

Vlinder en ballerina

Het is de 11de van de 11de geweest en dat betekend dat het Carnavalsseizoen begonnen is. Ook onze meiden krijgen er geen genoeg van en een nieuw pakje moet gemaakt. De oudste wilde graag vlinder worden (wel met paars en roze, mama!) en de jongste had haar zinnen gezet op een ballerina.

De rokjes en riem zijn zelf gemaakt, de accessoires zijn erbij gekocht.


Voor de vlinder werd het setje pas compleet met vleugeltjes, haarband en een stokje.

Wat ik niet wist was dat er een rokje bij zat met héél veel glittertjes (het korte lila rokje). En niet al die glittertjes zaten vast. De meiden vonden die glitterregen geweldig, het heeft mij een paar dagen stofzuigen en dweilen gekost om de vloer weer enigzins glittervrij te krijgen.


Voor de ballerina kwamen er balletschoentjes en een haarband met bloem. Volgens onze kleine danseres in de dop zijn het echter geen schoentjes maar "slofjes". Prima meid, wat jij wil. Ons doel is bereikt: bij ons gaat niemand op sloffen naar buiten!

En geschminkt werd er ook en ze mochten het zelf zeggen: allebei vlinder a.u.b.! Hahaha!